Stützpunkt Groede

Van verdedigingswerk in de Atlantikwall tot hertenkamp

Het ontstaan van de bunker speelde zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Nadat de Amerikanen zich aansloten bij de westelijke Geallieerden eind 1941 bouwden de Duitsers op deze plek een artillerieopstelling. Hierdoor ontstond de Atlantikwall, een verdedigingsnetwerk vanaf Noorwegen tot aan de Frans-Spaanse grens. Langs de hele kustlijn werden verdedigingsstellingen en bunkers gebouwd. 

Ten noorden van Groede werd het Stützpunkt Groede ingericht, een Bunkerdorp met 11 bunkers waarvan er 9 dienst deden als schuilbunker.

De bunkers werden gecamoufleerd als huizen door er ramen en deuren op te schilderen en puntdaken op te zetten . In oktober 1944 drongen de Canadese soldaten het bunkerdorp binnen. Ze dachten een gehucht te zijn binnengedrongen maar tot hun grote verbazing betrof het gecamoufleerde bunkers.

 

 

De Zeeuwse Kust Bunker was een van deze bunkers, type 669, deze bouw werd begonnen in de laatste fase van de bunkerbouw binnen het steunpunt Groede. Deze laatste fase bestond uit zoveel mogelijk artillerie onder beton plaatsen. 

Type 669 werd bij voorkeur gebouwd binnen opstellingen waar al manschappen- en munitiebunkers voorzien waren zodat deze bunker eenvoudig opgezet kon worden met een geschutsruimte en de daarachter liggende munitienissen. In deze bunker kon een stuk geschut een bomvrije vuurpositie innemen. Door de grote geschutsopening had het geschut een schootsveld van 60 graden en kon het geschut door de 2,50 meter brede toegang naar buiten gereden worden waar het een schootsveld had van 360 graden.

De munitienissen waren onderverdeeld in kardoes- en granaatnis. De maximale voorraad bedroeg ongeveer 200 kardoezen of granaten. Van deze type bunkers zijn er twee binnen het steunpunt Groede gebouwd. 

 

Na de bevrijding, in 1945, ontstond het idee om een hertenkamp op te richten. Allereerst zou deze op een weide langs de weg tussen Groede en Nieuwvliet komen. Aangezien dat de Rijksdienst van Landbouwherstel hier lucht van kreeg, opperde deze om dit hertenkamp te plaatsen bij het bunkerdorp wat er verwaarloosd en ontsierd bij lag. Omdat de kosten van het slopen van de bunkers te hoog was, besloten ze door middel van beplanting deze locatie te verfraaien. 

De officiële opening vond plaats op 12 juni 1948, waar veel belangrijke personen bij aanwezig waren. De opening vond plaats bij de vijver. Het hertenkamp was klaar voor de vele bezoekers, niet alleen uit de omgeving.

 

In het begin werden er enkel herten gehouden, de eerste drie hertenkalveren werden door de Koningin aan het hertenkamp geschonken, daarna volgden meerdere donaties van gemeentes uit Nederland.

Ondertussen lopen er verschillende dieren rond in het Hertenkamp en is het omgetoverd naar een waar speel- en leerparadijs voor kinderen maar ook volwassenen.

 

De Bunker ligt naast het Hertenkamp "Groede Podium" en is absoluut de moeite waard om eens te gaan kijken.

 

Bronnen: Groede Podium, Ben Muller: Stützpunkt Groede, Van Artillerie-opstelling tot Hertenkamp, www.oorlogzeeland.nl